2e wereldwijde Desmos-wedstrijd voor wiskundige grafieken

Banner met de tekst Desmos Global Art Contest 2021.

 

Wie kan er deelnemen | Waar zijn we naar op zoek | Hoe wordt je grafiek door de jury beoordeeld? | Prijzen | Je inzending indienen | De kleine lettertjes | Bronnen

 

Wist je dat je met de grafische rekenmachine van Desmos prachtige kunstwerken kunt maken? Door wiskundige uitdrukkingen in te voeren, hebben mensen over de hele wereld zeer indrukwekkende creaties gemaakt. Deze kunstwerken variëren van prachtige geometrische vormen en bekende gebouwen tot zelfportretten en beroemde schilderijen.

Drie artistieke grafieken: een kleine klok met een bubbeldrankje en een plantje, een portret van Marilyn Monroe dat volledig uit polygonen bestaat, en een 3D-weergave van een vliegtuig, samen met een kijkje in enkele vergelijkingen die ze hebben gegenereerd.

Onze wereldwijde wedstrijd voor wiskundige grafieken in 2020, was met meer dan 4000 ingezonden grafieken uit meer dan 100 landen een enorm succes. Daarom hebben we besloten om de wedstrijd dit jaar opnieuw te organiseren! Iedereen ter wereld kan een grafiek voor de 2e jaarlijkse wereldwijde wedstrijd voor wiskundige grafieken inzenden en voor zijn of haar inzet worden beloond. Dit jaar hebben we meer verschillende manieren om je grafiek in te zenden en hebben we de categorie 19 jaar en ouder toegevoegd.

 

Wie kan er deelnemen

Leerlingen uit alle landen tussen 13 en 18 jaar oud en personen van 19 jaar en ouder kunnen via de grafische rekenmachine van Desmos of een Desmos-activiteit die door een docent is aangemaakt een Desmos-grafiek indienen om aan de wedstrijd deel te nemen. De wedstrijd is in vier leeftijdscategorieën onderverdeeld op basis van de leeftijd die de deelnemers op 31 december 2021 hebben:

 • 13–14 jaar oud
 • 15–16 jaar oud
 • 17–18 jaar oud
 • 19 jaar en ouder

 

Waar zijn we naar op zoek

Je origineel meesterwerk gemaakt met de grafische rekenmachine van Desmos: Origineel betekent dat (a) je de grafiek zelf hebt gemaakt en (b) de grafiek geen auteursrechtelijk beschermde afbeeldingen bevat. Je kunt geen grafieken inzenden die auteursrechtelijk beschermde afbeeldingen bevatten, maar je kunt wel grafieken inzenden die elementen bevatten die tot het public domainbehoren.

Wil je indruk maken op onze juryleden? We zijn op zoek naar inzendingen met een combinatie van de volgenden kenmerken:

Creativiteit en originaliteit van bijvoorbeeld:

 • Visuele inhoud
 • De manier waarop je je wiskundige kennis hebt gebruikt

Schoonheid. Je kunt dit op veel manieren laten zien, zoals:

 

Hoe wordt je grafiek door de jury beoordeeld?

Onze interne jury zal uit elk van de vier leeftijdscategorieën tien finalisten selecteren. De grafieken van alle 40 finalisten zullen op onze website worden getoond. Daarna volgt een laatste ronde waarin de geselecteerde grafieken door de jury worden beoordeeld.

 

Prijzen

In elke leeftijdscategorie zullen de volgende prijzen worden toegekend:

 • Eerste prijs: $ 500
 • Tweede prijs: $ 250
 • Derde prijs: $ 100

 

Alle 40 finalisten, inclusief de top drie deelnemers in elke categorie, zullen het volgende ontvangen:

 • T-shirt van Desmos.
 • De grafieken worden op de officiële website en socialemediakanalen van Desmos getoond en zijn voor iedereen te bekijken (met toestemming van de finalisten).

 

Je inzending indienen

Grafieken kunnen via de grafische rekenmachine van Desmos op desmos.com worden ingediend. Daarnaast kunnen leerlingen een grafiek indienen via een Desmos-activiteit die door een docent is aangemaakt. Alle inzendingen dienen uiterlijk op 15 januari 2022 om 23:59 uur Pacific Standard Time te zijn ingediend. We zullen per e-mail contact opnemen met docenten die via de Desmos-activiteit grafieken hebben ingediend die voor de finale zijn geselecteerd. Dit doen we om er zeker van te zijn dat de naam van de leerling correct is en bij de juiste grafiek hoort.

 

De kleine lettertjes

 • Alle deelnemers moeten op 31 december 2021 minimaal 13 jaar zijn om deel te kunnen nemen.
 • Sommige internationale deelnemers kunnen mogelijk niet deelnemen vanwege verschillende internationale leeftijdsbeperkingen volgens online privacywetten. Beantwoord eerst de vragen in de grafische rekenmachine van Desmos om erachter te komen of je voor deelname in aanmerking komt.
 • Voor deelname aan de wedstrijd is alleen de meest recente inzending van een deelnemer geldig. Daarom kun je een grafiek opnieuw indienen als je later wijzigingen hebt aangebracht.
 • Alle grafieken moeten door de deelnemer zelf en met de grafische rekenmachine van Desmos zijn gemaakt. We kunnen geen inzendingen accepteren die auteursrechtelijk beschermde afbeeldingen bevatten. Concreet gezien betekent dit dat een ingezonden grafiek wordt geweigerd als de grafiek inhoud bevat die geen intellectueel eigendom is van de persoon die de grafiek heeft gemaakt.
 • Voordat we prijzen toekennen, behouden we ons het recht voor om de gegevens van een deelnemer te controleren om te kunnen verifiëren of een deelnemer voor de wedstrijd in aanmerking komt. Het is de verantwoordelijkheid van deelnemers om ervoor te zorgen dat ze zich aan de lokale wetten voor gegevensprivacy houden.

 

Bronnen

Ga je voor de eerste keer een grafiek met Desmos maken? Ben je al bekend met Desmos, maar wil je meer informatie? Klik op deze links om aan de slag te gaan.

 

Heb je vragen? Neem contact met ons op via contest@desmos.com.

Was this article helpful?
1 out of 6 found this helpful